Ferrero Polska walczy ze stroną producenta marcepanowych penisów luty 9, 2009
Posted by Umberto in Ciekawostki, Dysputy prawne, Znaki towarowe, prawo.add a comment
No i mamy ciekawy spór o domeny:

MAX i KING Sp. z o.o. – światowy lider produkcji form marcepanowych w czekoladzie vs. Ferrero Polska Sp. z o.o. – wiodący globalny producent słodyczy.
***
Jest sobie znany na całym świecie producent słodyczy Ferrero (oddział Polska).
Jednym z jego słodkich produktów są batoniki Kinder Maxi King.

Ferrero realizuje właśnie loterię konsumencką “Welcome to Miami”, w której główną nagrodą jest wycieczka do Miami.
Platformą informacyjną jest strona KinderMaxiKing.pl (domena utworzona 2005.04.29 12:58:47)
***
Jest też sobie sopocka spółka Max i King.
Max i King również robi słodkości, tyle że w kształcie penisów… z marcepanu. Mniam mniam, taka słodka perwersja
Firma z Sopotu prezentuje swą ofertę pod adresem MaxIKing.pl (domena utworzona 2007.10.16 13:51:15)
***
Nazwy wszystkich produktów Ferrero są zarejestrowanymi znakami towarowymi.
Dotyczy to również marki Kinder Maxi King.
***
Wygląda na to, że spółka Max i King uruchomiła, i to całkiem świadomie i z premedytacją, stronę w subdomenie Kinder.MaxIKing.pl (w tej chwili ta podstrona nie działa, wyskakuje błąd).
***
No i mamy spór jako finalny akt tej sprawy.
Firma Ferrero podejmuje właśnie odpowiednie kroki prawne, co ma pozwolić zablokować te strony – powiedziała Małgorzata Szleszyńska, public relations new product development manager w Ferrero Polska.
***
Ciekawy jaki będzie finał tej sprawy i kto wygra
PS Chciałbym zauważyć, że Ferrero Polska, pomimo że posiada domeny www.ferrero.pl (utworzona 1998.05.08 13:00:00) i www.ferreropolska.pl (utworzona 2005.04.29 12:58:27), na żadnej z nich nie ma w tej chwili strony i w ogóle na nic nie przekierowują – trochę to dziwna polityka tak znanej firmy jak Ferrero i duża plama na wizerunku, o który przecież jak widać, Ferrero walczy jak lew, aby tylko zwrot “maxiking” nie zaczął się nie tylko dzieciom kojarzyć ze słodkimi penisami.
Wyszperane na Press.pl.
Arbitraz.pl – Nowa domena Sądu Polubownego ds. Domen Internetowych grudzień 6, 2008
Posted by Umberto in Dysputy prawne, Newsy.Tags: prawo
add a comment
Wiadomo to już od jakiegoś czasu, więc tylko dla formalności wspomnę, że z końcem listopada Sąd Polubowny ds. Domen Internetowych mieszczący się przy Polskiej Izbie Informatyki i Telekomunikacji (PIIT.org.pl) zaczął funkcjonować pod domeną
Nie trzeba się więc już przedzierać przez podstrony Piit.org.pl, aby znaleźć np. adres Sądu Polubownego
Biuro Sądu Polubownego ds. Domen Internetowych
ul. Koszykowa 54 (wejście “B”- lok. 03 230 III p.)
00-675 Warszawa
lub aby przeczytać rozstrzygnięcia sporów związanych z polskimi domenami ccTLD.
PS Gdyby tak jeszcze pomyślano, aby utworzyć subdomenę http://orzecznictwo.arbitraz.pl lub http://wyroki.arbitraz.pl i z takowej przekierowanko zrobić na ten skomplikowany adres, który jest teraz, to już by było dopiero ho ho ho!
Niestety, domena IDN Arbitraż.pl jest w posiadaniu kogoś innego. Jaka szkoda.
Spór prawny PokerHost.com vs. PokerHost.net listopad 22, 2008
Posted by Umberto in Dysputy prawne, Newsy, Znaki towarowe.Tags: domain hijacking, prawo, spór prawny, UDRP, wipo, Znaki towarowe
add a comment
PokerHost.com wniósł do WIPO (Światowej Organizacji Własności Intelektualnej) pozew przeciwko właścicielowi domeny PokerHost.net domagając się zaprzestania jej używania i przekazania jej powodowi ze względu na naruszenie znaku towarowego należącego PokerHost.com, którego tak naprawdę nie wiadomo, czy posiada, a jeśli tak, to jaki.

Niestety, hazard, a co za tym idzie również poker jako jego cząstka, to bardzo lukratywne dziedziny ciemnego biznesu. Nic dziwnego, że i tutaj mamy różne spory. Tym razem jednak bez gangsterskich porachunków, za to całkiem normalnie bo w sądzie… No, może nie takim normalnym, bo specjalnym, dotyczącym domen internetowych. Cała procedura postępowania w takich sprawach nosi nazwę UDRP (ang. Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy).
Właściciel PokerHost.net pisze na swojej stronie (która ma raczej wydźwięk edukacyjny niż profit), że próba odebrania mu domeny to tzw. reverse domain hijacking, czyli uprowadzenie domeny. Polega to na tym, że np. jest osoba, która posiada jakąś domenę (weźmy na to .net), natomiast inna osoba znacznie później rejestruje znak towarowy z nazwą tej właśnie domeny lub/i rejestruje np. domenę .com i chce później odebrać domenę zarejestrowaną przez tę pierwszą osobę (w tym przypadku .net).
Właściciel PokerHost.net pisze na swojej stronie:
“PokerHost.com sucks!
My name’s Dutch Boyd. I’m a world series of poker bracelet winner and owner of PokerHost.net. Usually, I spend my time around the tables but right now I am forced to waste my time defending myself against a frivolous UDRP complaint from Poker Host Inc., owners of PokerHost.com… they are a bunch of thieves who are trying to reverse hijack my domain name. Read my story and feel free to contact me if you have your own gripes against PokerHost.com. If you want to contact me, my email address is dutch @ tilt.fm.“
I z tym mamy do czynienia w tym przypadku, czyli z próbą kradzieży domeny, albowiem:
- Domena PokerHost.com została co prawda zarejestrowana w 2002 roku, a domena PokerHost.net 14.07.2004
- Nazwa “Poker Host” jest nazwą generyczną, aczkolwiek PokerHost.com posiada prawa do znaku towarowego (tak bynajmniej twierdzi)
- Pod domeną PokerHost.com nic nie było do czasu aż Dutch Boyd zarejestrował swoją domenę PokerHost.net. Powód co prawda przedstawia WIPO screeny ze swojej strony, ale są to zrzuty z 2008 roku! Natomiast Archive.org pokazuje, że na tej stronie nic nie było aż do 2004 roku (co każdy może sobie obejrzeć).
- W związku z tym Dutch Boyd, gdy zarejestrował PokerHost.net, nie wiedział absolutnie, że kiedyś pod PokerHost.com powstanie komercyjna strona będąca kasynem online ze znakiem towarowym.
Zatem czekamy i zobaczymy, jaka będzie decyzja WIPO. Czy powiedzie się kradzież domeny, czy też właściciel PokerHost.net będzie mógł spać spokojnie, szczególnie, że nie zarabia an swojej stronie
źródło: DomainNameWire.com
